Nie mam na to nazwy, być może dlatego że wymyśliłam to w parę minut. Były krewetki, było wino, była cukinia. Wyszło naprawdę pyszne, robi się szybko, nie wymaga dużo pracy. I jest tego bardzo dużo.
Krewetki w winie z cukinią, ryżem i soczewicą
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- Krewetki (tyle ile lubicie, ilość dowolna)
- 1 ząbek czosnku
- 1 torebka ryżu sypkiego
- 5 łyżek soczewicy zielonej
- 1 kieliszek białego wina
- 3 szklanki wody
- Sól, pieprz
- Sok z połowy cytryny
- Garść natki pietruszki
- 2 łyżki masła
Na patelni roztapiam masło, po czym dodaję drobno posiekaną cebulę, następnie pokrojoną w drobną kostkę cukinię i czosnek. Podsmażam parę minut, po czym wsypuję na patelnię całą torebkę ryżu, oraz soczewicę. Podlewam kieliszkiem wina, a następnie wodą. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i duszę ok. 20 minut do czasu aż woda zmniejszy swoją objętość. Pod sam koniec gotowania dodaję krewetki oraz pokrojoną natkę. Gotuję ok. 7 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz