poniedziałek, 23 sierpnia 2010

2. Wino i krewetki, nie risotto i nie paella


Nie mam na to nazwy, być może dlatego że wymyśliłam to w parę minut. Były krewetki, było wino, była cukinia. Wyszło naprawdę pyszne, robi się szybko, nie wymaga dużo pracy. I jest tego bardzo dużo.


Krewetki w winie z cukinią, ryżem i soczewicą

  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • Krewetki (tyle ile lubicie, ilość dowolna)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 torebka ryżu sypkiego
  • 5 łyżek soczewicy zielonej
  • 1 kieliszek białego wina
  • 3 szklanki wody
  • Sól, pieprz
  • Sok z połowy cytryny
  • Garść natki pietruszki
  • 2 łyżki masła


Na patelni roztapiam masło, po czym dodaję drobno posiekaną cebulę, następnie pokrojoną w drobną kostkę cukinię i czosnek. Podsmażam parę minut, po czym wsypuję na patelnię całą torebkę ryżu, oraz soczewicę. Podlewam kieliszkiem wina, a następnie wodą. Doprawiam solą, pieprzem, sokiem z cytryny i duszę ok. 20 minut do czasu aż woda zmniejszy swoją objętość. Pod sam koniec gotowania dodaję krewetki oraz pokrojoną natkę. Gotuję ok. 7 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz